Info middenvelders

Info middenvelders

Cursus: Middenvelders(vanaf 12jr)

De middenvelders zijn 'misschien' wel de meest bepalende spelers in een team, zij zijn de schakel tussen de verdedigers en de aanvallers. Ze bepalen de snelheid van het spel, creëren ruimte voor andere spelers, zijn bepalend voor het dieptespel en hebben enorm veel invloed op het evenwicht van de wedstrijd. En waarschijnlijk ook de moeilijkste positie? Tegenstanders van alle kanten, kleine ruimtes, veel 'denkwerk en kijkgedrag' en dan 'bijsluiten bij de aanval', maar ook weer 'verdedigend meedoen', kortom een zeer lastige positie, waar veel gevraagd wordt.

En toch.....wordt er traditioneel weinig aandacht geschonken aan het trainen van middenvelders, onbegrijpelijk, gezien de bepalende rol die ze vertolken.

Waarom?

Het trainen van middenvelders is misschien wel het meest lastige onderdeel van het voetbalspel, daar moet veel beweging zijn, zowel in de lengte- als breedte as. Ze moeten rekening houden met loopacties van de spelers om hen heen, het bewegen ten opzichte van elkaar en daaruit voorkomende positiewisselingen.

Het 'lezen en vooruit kijken en denken', het aannemen van de bal>altijd> weg van de tegenstander, kijk naar Iniesta of Xavi, 2 tot 3 kijken voordat ze de bal aannemen.

Wij vinden dit een enorme uitdaging om ook middenvelders te helpen en te verbeteren. Ook hier gaan we uit van 3 fases in de wedstrijd voor de 'individuele speler aan de bal' 

1-kijkgedrag, het 'inschatten van situaties', waar bevinden zich mijn medespelers en tegenstanders en waar ligt de ruimte?
2-de keuze daarin: pass of actie
3-de uitvoering daarvan (hier komen inzicht en techniek samen)

Wat gaan we trainen?

Balbezit eigen speler
-aan en meenemen 'open'
-aan en meenemen 'gesloten', tegenstander in de rug
-pass en trap vanuit positie
-richtingsveranderingen (enorm belangrijk voor het middenveldspel)
-spel verplaatsen/crossbal
-hoe moet je vrijlopen, welke mogelijkheden zijn er?
-snel denken en kijken in de kleine ruimte
-bijsluiten bij de voorhoede
-afmaken (dus bijsluiten aanval opzetten en in de laatste fase komen

error: Copyright Voetbalschoolhetverschil.nl !!